A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. március 29., vasárnap

A tükröződésmentes lencse jelentőségéről


Két közeg határfelületéhez érve a fény egy része visszaverõdik a felületrõl, egy része pedig áthalad azon. Önnek, a szemüveg viselõjének ez a hatás a fény zavaró visszatükrözõdésében fog megmutatkozni. Ez a jelenség mind a szemüveglencse külsõ mind a belsõ felületén jelentkezik. Ennek következményeképpen a fénynek csak egy része jut át a szemüvegen, így a látott kép fényerõssége csökken, a látási viszonyok romlanak. Ez különösen sötétedés után okozhat problémát, amikor a látás feltételei egyébként is rosszabbak, mint nappal.
A két lencsefelület között oda-vissza verõdõ fénysugár zavaró mellékképeket okozhat, ugyanis a fényvisszaverés szempontjából a lencse felületei homorú-, illetve domború tükörként viselkednek. Természetesen a szaruhártya is részt vehet a visszaverési folyamatban. A reflektáló felületek tükörrendszert alkotnak, amely az optikai távolsági törvényeknek megfelelõen úgynevezett „szellemképeket” hoz létre.
A szellemképek méretüktõl, elhelyezkedésüktõl és fényességüktõl függõen a látást is zavarják, csökkenthetik a kontrasztot és a fej mozgatásakor sokszor ellenkezõ irányba mozogva rendkívül zavaróak lehetnek.
Emellett a szemüveglencse felületeinek csillogása rendkívül zavaró módon hat mind a szemüveg viselõjére, mind a beszélgetõ partnerére. Jelentõs kozmetikai hátrányokkal jár, mivel szemünk láthatóságát csökkenti.

Nincsenek megjegyzések: