A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. március 29., vasárnap

A multifokális lencsékről


Legtöbbször negyven éves kor körül kezdõdnek az olvasással kapcsolatos problémák. Az élet folyamán a lágy szemlencse elveszíti rugalmasságát, nem tud a közeli tárgyakra fókuszálni, az olvasásnál és a munkánál nehézségek lépnek fel. A progresszív lencséket azoknak ajánljuk, akiknek az olvasáson túl már távolra is szükségük van szemüvegre, ill. azoknak, akik még csak olvasáshoz használnak szemüveget, de munkájuk miatt nem tudják folyamatosan levenni és feltenni az olvasószemüveget. Napjainkban már több generációja létezik a multifokális lencséknek. Néhány szóban a legújabb fejlesztésû lencsékrõl:
  • ZEISS - GRADAL
A legelsõ olyan fejlesztésû multifokális lencse, mely az illesztés során figyelembe veszi azt a tényt, hogy az emberek alkatát és kívánságait nem lehet mindig az elõírásokhoz igazítani. Ennél fogva a lencse tökéletesen megfelel a viselõ egyéniségének, és ettõl individuális. Az így elkészített szemüveglencse tetszõleges keretbeállítás mellett optimális látáskomfortot ad a viselõnek, és tökéletesen illeszkedik egyéniségéhez.
  • ESSILOR - VARILUX
Különösen ajánlott a már progresszív lencsét viselõknek, akik a lehetõ legszélesebb látóteret szeretnék minden távolságra, valamint azoknak a szemüvegeseknek, akik félnek a progresszív lencse megszokásától, vagy már volt rossz tapasztalatuk. A lencsét jellemzi, hogy a látótér észlelt kép érezhetõen kevésbé torzított A jobb és bal szem által látott kép együttesen mozog, ezért a lencse semmiféle kényszerû szemmozgást vagy zavart nem okoz, amikor viselõje a fejét vagy a szemét mozgatja. A szemüveget viselõ a testtartás megváltoztatása nélkül könnyedén meg találja a lencsén azt a zónát, amelyen keresztülnézve az adott távolságra a legélesebben lát. A kiszélesített perifériális látás gyors felismerést tesz lehetõvé. A látótér szélének elérése egyszerû szemmozgással 25%-kal gyorsabb. Tökéletes binokuláris látást tesz lehetõvé. Az olvasó- és munkatávolságra különösen széles látóteret biztosít, ezért különösen alkalmas számítógép elõtti munkára.
  • HOYA – PROGRES ID
A dioptriaváltozás olyan lágy és folyamatos az egész lencse felületén, hogy sehol sem figyelhetõ meg erõs dioptriaugrás a környezõ részekhez képest. A felületkialakítás olyan, ami a legjobban alkalmazkodik a szem természetes konvergenciájához, ezáltal tökéletes binokuláris látást biztosít. A centrális, binokuláris és perifériális látás együttes és egyidõben történt optimalizálásával a lencse tökéletes látáskomfortot nyújt viselõjének. Ezen lencse két alapvetõ újítása - a panoráma hatás és a szuper gyors megszokás - viselõjének teljes látásszabadságot biztosít és elhárítja a progresszív lencse használata elõl az utolsó akadályokat is.

Nincsenek megjegyzések: