A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. március 29., vasárnap

A számítógép és a szem


Káros-e a számítógép monitor a szemre?

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a számítógép képernyõje káros lenne a szemre, bár napjainkban egyre inkább elõtérbe kerül ez a téma, hiszen mindannyian egyre több idõt töltünk a számítógép elõtt, és tudjuk, hogy a hosszas számítógéppel való munka során a szem elfárad, kellemetlen lehet és fájhat. Kiterjedt tesztek és vizsgálatok leszögezték, hogy a képernyõ nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást (mint pl. a röntgen) sem bocsát ki, vagy nem ionizáló sugárzást (mint az ultraibolya) normál használati körülmények között. Tény, hogy a számítógép képernyõje által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke a neoncsövek által kibocsátottnak. A képernyõbõl eredõ sugárzás jóval az alatt van, ami bármiféle hályoghoz vagy a szem károsodásához vezethet, akár egy egész élet során is.

Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyõ elõtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak. (Ezt McCollough jelenségnek nevezik.) Ezek a színek jellemzõen a számítógép képernyõjén megjelenõ komplementer színek, melyeket, ha sokáig nézünk, akkor okozhat homályos látást, de ez a jelenség egyáltalán nem jelenti a szem betegségét, sérülését, vagy bármilyen károsodását.

A számítógép képernyõje megerõlteti-e a szemet?

A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerõltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelõ szemüveg viselésével.

Bár a szem megerõltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben. Ahhoz, hogy megszabaduljon ettõl a kellemetlen érzéstõl alapos és körültekintõ keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes a szemészhez fordulnia, hogy kiszûrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges akkor felírja a megfelelõ szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítõi, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelõ munkakörnyezet kialakítására, ezzel pedig a tünetek megszüntetésére.

Hogyan elõzhetõ meg a szem irritációja?

A munkahelyeken a számítógéphasználók általában szeretik a monitort távolabb elhelyezni a szemüktõl, mint amilyen távolságban a könyvet tartják olvasáskor. A képernyõ tetejét érdemes a szem vonala alá helyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így sokkal nagyobb a komfortérzet. A dokumentáció, vagy írott anyag, amit használ a számítógépes munka közben legyen olyan közel a képernyõhöz, amilyen közel csak lehet, így gyakorlatilag minimálisra csökkenthetõ a fej és a szem mozgatása, valamint a fokuszálásbeli különbségek.

A munkahely megvilágítása ne legyen túl erõs, a gyenge fény alkalmazásával a fényvisszaverõdést küszöböljük ki a képernyõn. Néhány munkahelyen túlságosan erõs fényforrásokat alkalmaznak a kényelmes számítógépes munkához. Ha nem lehet a fényviszonyokat megváltoztatni a munkahelyen akkor ajánlott a különbözõ szûrõk és árnyékolók alkalmazása. A képernyõ szinte vonzza magára a szennyezõdést, ezért rendszeresen tisztítsa meg, hiszen csak így lesz tökéletes az Ön által látott kép.

Fontos a rendszeres idõszakonként ismétlõdõen megtartott pihenõ!

A számítógépes munka során szinte mozdulatlanul ülünk hosszú idõn keresztül. Nem mozog a fejünk, a testünk és a szemünk mozgása is minimális. Ebbõl adódóan a folyamatos mozdulatlanság miatt sokkal intenzívebben jelentkezik a fáradtságérzés, az esetleges fájdalomérzet. A gyakori pislogás nedvesíti a szemet, és megvédi a kiszáradástól.

Milyen speciális szemüvegeket használjunk?

A számítógép képernyõjét mindig megfelelõ fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyõt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek. Ezek alkalmazása különösen fontos azoknak a számára, akik bifokális vagy trifokális szemüveget vagy olvasószemüveget hordanak. A bifokális lencsék fókosztávoláságát növelni kell, hogy a magasabb elhelyezésû képernyõt is megfelelõen lássuk. Azoknak is szükségük lehet a számítógépes munka során korrigáló szemüvegre, akik általában nem hordanak szemüveget, mert látásuk épp.

Az optikus vagy a szemész állapítja meg, hogy milyen lencse megfelelõ Önnek. Szükség lesz rá, hogy pontosan jellemezze munkahelye elrendezését ahhoz, hogy a szakember kiszámíthassa hogy pontosan milyen látáskorrigáló szemüvegre van szüksége. Ez a vizsgálat abban is segítségére lehet, hogy megtudja mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést szemében, és egy esetleges betegség is diagnosztizálható ezáltal, melyeket jobb minél elõbb észrevenni és kezelni.

Nincsenek megjegyzések: