A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. április 3., péntek

A valódi kancsalság


Tágabb értelemben kancsalságnak nevezzük a binokuláris látás hiányát Szűkebb értelemben kancsalságon a manifeszt deviációval járó eseteket értjük. A kancsalságnak, mint reflex anomáliának lehetnek szenzoros, motoros és centrális okai.

A fixáló szem szerint a kancsalság (strabizmus) lehet: monokuláris vagy alternáló.

A kancsalság állandósulásával egy időben szenzoros változások indulnak be. Ezek attól függőek, hogy a kancsalság egyszemes vagy váltott. Az állandó egyszemes kancsalítás a tompalátás (amblyopia) diagnózisát jelenti. Amblyopia az a gyengelátás, melynél organikus okot nem találunk a gyenge látásélesség magyarázatára. Az amblyopiát nem az első sikeres látásélesség vizsgálatkor állapítjuk meg, hanem már csecsemőkorban, abból, hogy a gyermek mindig ugyanazzal a szemével kancsalít, illetve kisfokú észrevétlen deviáció esetén a gyermek viselkedéséből, miközben színes fényforrást fixáltatva észrevétlenül eltakarjuk az egyik, majd a másik szemét. A jól látó szem takarásakor a gyermek tiltakozik, kitér, sírni kezd vagy kedvetlenné válik, míg az amblyopiás szem takarásakor ezt nem tapasztaljuk. Szenzoros következmény a hibás állású szemben a fixált tárgy képének, valamint a maculára eső képnek együttes elnyomása a tudatban. Váltó kancsalság esetén a képelnyomás is alternáló.

1 megjegyzés:

Éva Bíró írta...

Üdvözlöm!
45 éves vagyok.Az egyik szememre kancsal.Műtét elkerülésével,szemtornával,vagy szemgyakorlatokkal javítható e még a betegségem.(így születtem)
Köszönöm