A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. április 5., vasárnap

Radiális keratotomia

A radiális keratotomia japán szemorvos találmánya még a a XX. század elejéről, és orosz orvosok továbbfejlesztése révén vált népszerűvé, mely a rövidlátás kezelésére kínált akkoriban megoldást
A RK eljárásnak a lényege, hogy a rövidlátás korrigálásához szükséges laposabb, azaz nagyobb görbületi sugarú szaruhártyát úgy érik el, hogy a cornea perifériáján gyémántkés segítségével sugárirányú, mély bevágásokat ejtenek. A sebek gyógyulása során bekövetkező laposodás a hegek húzóhatása révén jön létre. Ebből kifolyólag a szem törőereje csökken.
A radiális thermokeratoplasztika 1990-ben lett kifejlesztve Fjodorov professzor által a távollátás kezelésére. A RTK eljárásnak a lényege, hogy a távollátás korrigálásához szükséges domborúbb, azaz kisebb görbületi sugarú szaruhártyát úgy érik el, hogy a cornea perifériáján egy 700 °C-ra felhevített, nagyon vékony tű segítségével sugárirányban a cornea perifériáján koagulációs pontokat helyeznek el, ezáltal koagulált szövet erősen összehúzódik, így a szaruhártya domborúbb lesz. Ebből kifolyólag a szem törőereje nő.
Ezek az eljárások életre szóló "emlékeket", hegeket hagytak a szaruhártyán, az eredmények szakmailag és a páciensek megelégedése szempontjából sem voltak nagyon jók, ráadásul a dioptriák csökkenése csak átmeneti volt, míg a a hegek viszont "tartósnak" bizonyultak.
Magyarországon tudomásom szerint még ma is végeznek ilyen beavatkozást. No comment...

1 megjegyzés:

Hera írta...

Visszajelzés 20 év távlatából:
1994-ben végeztek rajtam radiális keratotómiát, mert akkor a lézeres módszer még csak kísérleti fázisban volt. A műtét előtt -7,5 szemeim voltak, a műtét után stabilan, a mai napig (2021 van) -1 (nem kell szemüveget hordanom). Semmilyen negatív tapasztalatom nem volt sem a műtéttel, sem az utóéletével. A műtéti eredmény 20 éven keresztül stabil eddig. A hegek pedig nem játszanak szerepet a mindennapi életvitelben. Ez egy nagyszerű eljárás volt akkor, amikor még nem volt lézer.