A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. április 16., csütörtök

A kontaktlencsékről

Őszintén, ki szereti a szemüvegét? Életében hányszor kívánta már valami mély tó fenekére?
Megoldás: a kontaktlencse. Szinte mindenki tudja használni, tanuló gyermektől idősebb nyugdíjasig, és ma már könnyen beszerezhetők.
Két fő típusúk van: lágy és alakstabil (kemény). Félkemény kontaktlencse nincs, ez csak a magyar nyelvterületen tévesen használatos kifejezés: a gázátersztő kemény kontaktlencséről van szó.
A lágy lencse tulajdonképpen egy nagyon sűrű műanyag háló, mely réseibe vizet vesz fel a szemrésben levő könnyből vagy a lencseápoló folyadékból. Száraz felületre kitéve elszárad, elporlik. Lágyságuknál fogva rásimulnak a szem elülső felszínére felvéve annak alakját, vagyis 0,75 dioptriánál nagyobb asztigmiát nem korrigál. Széles dioptriatartományban rendelhetők. Minél nagyobb a víztartalmuk annál egészségesebbek, de a sűrű cserét és a korlátozott viselést semmi sem pótolja. Mindenkinek van egy lágy lencse homokórája, ami a lencse viselésével együtt pereg, ha pedig "az óra lejár", kezdődnek a problémák. Ezek általában 5-10 év után jelentkeznek, amikor többet kezdünk költeni drágább lencsékre fölöslegesen, mert gyulladások, allergiás jelenségek, súlyos szemészeti elváltozások teszik a lágy lencseviselést lehetetlenné.
A legjobb megoldás a napi lencse viselése, de ezek a lencsék igen drágák, alkalmi viselőknek javasolt. A havi lencsék megfelelő víztartalom mellett sokáig használhatók szövődmények nélkül. Soha ne keressük az olcsó kontaktlencséket, mert ezek okozhatnak gondokat, de a nagyon drágák sem feltétlenül jobbak annyival.
A terápiás lágy kontaktlencsék csak szakorvosi javaslatra alkalmazhatók bizonyos szemfelszín betegségekre. A színes kontaktlencsék pedig a "szépülni vágyókat" szolgálják.
Az alakstabil kemény kontakt lencsék egészségesebbek, és akár egy életen át használhatók rendszeres cserével. Miután kemények, nem veszik fel a szem alkalmanként hibás alakját, vagyis korlátozottan, de nagyobb asztigmiát is képesek korrigálni. Miután nem fedik le a szaruhártya egészét, hanem úsznak rajta, mozognak, viselésük erős idegentest érzést adnak, ami megfelelő motivációval megszokható néhány hét alatt. Tisztítása mechanikailag, ujjbegyeink közötti dörzsölésével megoldható ("elvetemültek" a nyelvükkel teszik ezt !), ezért allergiás panaszok nem lépnek fel, idősebb korban is kiválóan viselhető, mert nem igényel különösebb figyelmet. Ha pedig anyagukban gázáteresztők, akkor pedig nincsen párjuk egészség szempontjából. Igaz, ezek sokkal drágábbak az egyszerűbb kemény lencséknél.

Nincsenek megjegyzések: