A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2009. április 5., vasárnap

PRK - photorefraktív keratektomia

A PRK kezelés bevezetése amerikai szemorvosnő nevéhez fűződik az 1980-as évekből. A "photo" kifejezés utal az eljárás lényegére: a lézersugár energiája elpárologtatja a szaruhártya hám-fosztott állományának mikronokban mérhető vastagságú részét úgy, hogy annak felszíne ellaposodik, ezáltal annak görbületi sugara nő. A lézersugár annyira "kíméletesen" bánik az élő szövettel, hogy hőhatás nélkül bontja fel az élő szövet szerves anyagainak kémiai kötéseit, vagyis gyakorlatilag nyom nélkül tünteti el a kívánt szaruhártya felszínének egy részét, ráadásul a milliméter ezredrészének pontosságával.
A kezelés egyszerűen, gyorsan, néhány perc alatt elvégezhető. Előnyei mai napig is meghatározóak, a biztonság szempontjából pedig minden más eljárással szemben egyedülálló.
Hátránya a kezelés során kialakított hámhiány kellemetlen tünetei: idegentest érzés, fénykerülés, erős könnyezés. Ezek a panaszok megfelelő műtéttechnikával, jártassággal nagy mértékben csökkenthetők. Ezen a téren elért eredményeimről az idei hazai refraktív sebészeti kongresszuson tartott előadásomban számoltam be a kollégáknak. A lényeg: ma már nem lehetetlen a csaknem panaszmentes PRK lézerkezelés.

Nincsenek megjegyzések: