A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2013. január 3., csütörtök

Az öregedő szem
Cikksorozatomban szeretném Önökkel megismertetni szemünk azon változásait, melyek az ötödik X-en túl nemcsak az olvasót, hanem már engem is, a szemész szakorvost is érinthetnek.

Soraimban olvashatnak majd a korosztályunkban felmerülő szemüveges problémákról, a szürke- és zöldhályogról, a makula degenerációról valamint egyéb hasznos tudnivalónkról, melyek segítségével megőrizhetjük szemünk egészségét vagy éppen fittyet hányhatunk az évek múlására.

Napjainkban a születéskori várható életkor meghosszabbodásával egyre nagyobb számban lépünk abba a korba, amikor sok egyéb mellett a szemészeti problémák is rontják életminőségünket. Az orvostudomány vívmányainak köszönhetően nem csak az öregkorban eltöltött évek száma gyarapszik, hanem a különböző szemészeti betegségek gyógyítása is lehetővé válik. A legújabb mikrosebészeti technikáknak köszönhetően a korábban a vakság leggyakoribb okaként számon tartott szürkehályog ma már egy 10-15 perces beavatkozással megszüntethető. Napjainkban már nem lehetetlen a zöldhályog okozta látásromlás megfékezése sem, és nem elképzelhetetlen, hogy egy életre elfelejthetjük magát a szemüveget is.

A könnyű érthetőség kedvéért a szem különböző részeinek korral járó elváltozásait abban a sorrendben fogom ismertetni, ahogy a fénysugár áthalad a szemünkön: szemhéjak, szaru- és kötőhártya, szemlencse, üvegtest, látóideg (retina), sárgafolt (macula lutea).
Külön ismertetem majd a szemüveg viselésével járó problémákat és a zöld- illetve szürkehályog kezelését is.

 

Elsőként a szem külső védelméről gondoskodó szemhéjakat érintő elváltozásokról írok.
Bizonyos életkor után reggel a tükörből önmagunkra visszatekintő személy „egyre ismeretlenebb” számunkra: szépen csillogó, friss, fiatalos tekintet helyett püffedt, táskás szemhéjak alól pillantunk laposan tükörképünkre. Gyakori reggeli panasz ez, mint ahogy az is, hogy szemeink beragadnak, fehér váladék látszik a szemhéj szélén. Nyugalom! Szerencsére ezek a tünetek nem visszafordíthatatlanok, a leggyakrabban ezek a jelek az első reggeli kávé vagy tea elfogyasztása után rövid időn belül maguktól is elmúlnak. Az éjszaka folyamán nem csak mi magunk, hanem egész szervezetünk is pihen, az anyagcsere-folyamatok lelassulnak és különböző szerveink is takarékon működnek. A lassúbb vérkeringés lehetőséget ad arra, hogy a szemgolyónkat körülvevő laza kötőszövet vizet raktározzon, mely a szemhéjak duzzanatával jár. Az alvás ideje alatt csukva tartott szemhéjak alatt a lassuló vérkeringés és a légköri oxigén hiánya miatt felgyorsul a kötő- és szaruhártya hámsejtjeinek pusztulása is. Ébredéskor az első néhány pislogást követően ezek az elhalt hámsejtek összegyűlnek a könnyben, ennek köznyelvi neve a csipa. Sem a reggeli szemhéjduzzanat, sem a szemek reggeli váladékozása nem tekinthető kóros folyamatnak. A reggeli tisztálkodás során a meleg víz vérkeringést serkentő jótékony hatása folytán ezek minden orvosi beavatkozás igénybe vétele nélkül elmúlnak.
Sajnos azonban vannak olyan szemhéjelváltozások, amelyek az első kávé elfogyasztása után sem múlnak el.

A leggyakoribb időskori probléma a szemhéj bőrének megereszkedése. A kötőszöveti rostok megnyúlása miatt a nagyon vékony szemhéjbőr megnyúlik és gyakran – nem csak a női nem képviselői számára – kellemetlen esztétikai problémát okoz. Az okok között megemlítendő még a szemgolyó körüli zsírszövet vízvesztesége, mely felelős a beesett tekintetért. A felső szemhéj korral járó megereszkedésével a szemrésünk is szűkül, ez fokozza az öregedő szem fáradt küllemét.
A vérzsírok háztartásának zavara következtében időnként mind az alsó, mind a felső szemhéj vastagságában sárgásfehér lerakódások is megjelenhetnek.

A szemhéjak plasztikai műtétei nem tekinthetők nagy sebészeti beavatkozásnak, és a szemhéjbőr bőséges vérellátásának köszönhetően szépen és nyom nélkül gyógyulnak. A különböző bőrfüggelékek, anyajegyek, kinövések kimetszései ugyancsak gyorsan gyógyulnak, és nem igényelnek többnapos orvosi ellátást.
Hozzám ezekkel a problémákkal többnyire hölgyek fordulnak, ma már azonban nem ritka az sem, hogy uraknak adom vissza ezzel az eljárással a fiatalos tekintet örömét.

Dr. Szentkirályi Béla
szemész főorvos

Nincsenek megjegyzések: