A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2010. november 10., szerdaÚj szemészeti  szűrő vizsgálat lehetősége
A keratokónusz (kerato: szaruhártya, ill. kónusz: kúp szavakból) lényege, hogy a szaruhártya fokozatosan kúp alakúvá válik, elveszti gömb formáját és súlyos látásromláshoz vezet.
A most beszerzett és munkába állított új cornea-topográf a keratokónusz diagnózisának műszeres eszköze. A vizsgálat kb. egy percig tart.
A keratokónusz rendszerint 10-25 éves kor között kezdődik, ritkábban akár még ennél is fiatalabb korban. Általában mindkét szem érintett. A betegség jelentősen befolyásolja a látást, és gyakran kell miatta új szemüveget rendelni, illetve kontaktlencsét felírni, mert a beteg látásromlását annak tulajdonítja, hogy azok már „gyengék”. A kemény kontaktlencse jobban javítja a látászavart, mint a szemüveg, néha azonban olyan súlyos fokú a szaruhártya alakváltozása, hogy kontaktlencse vagy nem viselhető vagy már nem képes korrigálni a látást. Súlyosabb esetekben akár szaruhártya-átültetésre is szükség lehet, mely műtét sajnos a tökéletes látást már nem adja vissza.
Napjainkban már lehetőség van a betegség más, ennél sokkal egyszerűbb lézeres kezelésére, mely a további súlyos szövődmények elkerülését szolgálja. Ennek feltétele viszont a betegség korai felismerése.
A Diagnoptika szemészeti szakrendelésén az új készülék segítségével a betegség már korai fázisában felismerhető, a betegség folyamatában jól követhető, és így a megfelelő időben végzett beavatkozással elkerülhető a súlyos látásromlás.

Nincsenek megjegyzések: