A szem különböző betegségei, látási panaszok, és azok gyógyítási lehetőségei között segítjük eligazodni az Olvasót.

2008. október 20., hétfő

Gyermekszemészeti szűrés a legkorszerűbb technikával

Gyermekeink zavartalan tanulmányi előmenetele és egészséges szellemi fejlődésének feltétele a jó látásélesség. Gyakran a fejfájás, olvasási és tanulási nehézségek, koncentráló képesség hiányának hátterében különböző fokú fénytörési hibák állnak.
Különös probléma a kancsalság kialakulása, mely a legtöbbször tompalátással párosul. Ez utóbbi nagyon súlyos népegészségügyi probléma, mert elszenvedője látszólag minden külsérelmi nyom és betegség nélkül veszíti el egyik szemének a látását, mely a későbbiek folyamán pályaválasztásában és munkavégzésében is hátrányosan befolyásolja.
A betegség korai felismerése nélkül a kezelés megoldhatatlan, mert a tompalátás sikeresen csak 6-7 éves korig kezelhető, a már kialakult tompalátás nem gyógyítható.
Az időben, vagyis minél korábban végzett szűrővizsgálat döntő fontosságú. Kivitelezése annál nehezebb, mivel a gyermekek figyelmét csak igen rövid ideig lehet lekötni.
A szülők által végzett megfigyelések nem helyettesíthetik a szakember munkáját. A gyermek egyik, majd másik szemének a letakarásával kukucskáltatott gyermek viselkedéséből csak felszínes megfigyelések vonhatók le.
Most már rendelőmben is lehetőség van arra, hogy egy pár másodperces vizsgálat alapján megállapíthassuk, fennáll-e a kancsalság és a tompalátás veszélye. A speciális vizsgáló berendezés (Plusoptix) másik óriási előnye, hogy már fél éves kor fölött akár a babakocsiban ülő gyermek szeméről is pontos adatokat mérhetünk.

Nincsenek megjegyzések: